tisdag 14 januari 2014

Ingen sömn, bara tankar

Ibland rusar tankarna och jag hittar ingen broms. Den nya bokidén övergår i planerna för en framtid jag inte identifierat. Magen är hungrig och jag borde dammsuga rummet. Allt tycks gå på högvarv, för snabbt för att jag ska hinna registrera vad jag egentligen tänkt.

En gäspning påminner om sömnen som inte vill infinna sig medan hjärnan spinner vidare på en handling som aldrig kommer bli bra nog att hamna på pappret. Viskar repliker i mörkret. Tyst nog för att ingen ska höra genom stängda dörrar.

Väntar ut sömnen under lavinen av tankar tills surret blir olidligt. Sätter mig upp och blickar ut i natten. Kryper upp i fönstret och njuter av kylan.
Ny scen. Tillbaka till drömjagandet. Oroligt ordmyller gör mig sällskap. Håller effektivt borta sömnen från min galopperande fantasi.

Kan ju inte gå upp nu, mitt i natten. Magen försöker övertala mig att det är fullständigt logiskt att gå ner i köket och ta en tallrik med svalkande, lugnande yoghurt klockan fyra på natten.
Kan läsande få tyst på tankarna? Ögonen protesterar när förnuftet vacklar. Kanske kommet jag aldrig att somna igen. Bara ligga i trött vakenhet.

Ny plan. Inget papper i närheten, kan inte minnas var det finns. Väcker mobilen istället - varför ska den få sova när jag inte kan få någon ro? Ljuset från skärmen sticker i ögonen men kämpar ändå. Om jag hittar en annan plats för alla orden att vara på, tänker jag, kanske de lämnar mig ifred tillräckligt länge för att jag ska hinna fly in i drömvärlden där de inte längre stör mig.
Skickar iväg dem, ett efter ett, tills endast ett ord återstår:

godnatt


Som texten antyder skrevs den när jag inte kunde sova för ett tag sen. Att skriva den hjälpte faktiskt lite för en stund efteråt lyckades jag somna.
Björn nämner också sömnproblem och skrivande i sitt nyaste inlägg med medföljande novell. Rekommenderad läsning för de som inte redan gjort det. :)

2 kommentarer:

 1. Tack för länken :) För mig hjälper det inte att skriva, men det gör åtminstone att sömnlösheten inte blir lika långtråkig. Du har väldigt bra stilistik på din blogg f.ö :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Just den här gången hjälpte det lite att bara skriva ner allt som dök upp i huvudet. Fast jag var väldigt trött då så kroppen kanske bara inte orkade va vaken längre.

   Radera