fredag 14 mars 2014

The Tribe - Lost

Den här gången tänkte jag prata om två tv-serier: The Tribe och Lost. Jag och Björn tittar på både just nu (jag ser om dem och Björn ser dem för första gången). Är halvvägs igenom säsong 2 av Tribe och en bit in i första säsongen av Lost. Att vi ser dem parallellt har fått oss att jämföra dem och det är det jag tänkte skriva om.
Min första tanke var att de är helt olika serier och de är de förstås. Men man kan hitta en hel del likheter.

I The Tribe har karaktärerna hamnat i en situation de knappt kan hantera. De vuxna har dött och den gamla ordningen med dem. Inga poliser, inga fungerande sjukhus, inga vuxna som kan komma och rädda dem.
I Lost hamnar karaktärerna på en ö utan tillgång till sjukhus och liknande. Ingen dyker upp för att rädda dem utan de tvingas klara sig själva, precis som i The Tribe.
Miljöerna är klart väldigt olika (en galleria i en stad och en ö mitt), men båda ligger i alla fall nära havet. :)

Vidare till karaktärerna. Jag och Björn har roat oss med att försöka hitta likheter och det är kul när man lyckas hitta karaktärer som är väldigt lika. Jag tar inte upp alla karaktärer här nedanför och några av dem tar jag upp flera gånger. Första namnen är karaktärer från The Tribe och det efterföljande är från Lost (observera att det finns en Jack i båda serierna...).

Lex - Sawyer

Denna är lätt att se för de som sett de två serierna. De beter sig som skitstövlar men har en mjukare sida som de ogärna visar. De flörtar hejdlöst med tjejer och drar sig inte för att luras eller utnyttja andra om de kan tjäna på det. De släntrar fram, övertygade om att de ser bra ut. En skillnad är dock att Sawyer läser...

Trudy - Claire

Enklaste jämförelsen här är att de både är gravida i början av serierna. Där kan man tycka att likheterna tar slut. Claire är självständig och ofta på glatt humör, Trudy klänger sig fast vid Bray och kan fräsa åt folk en bra bit in i serien. Jag kan dock hitta en till likhet, utöver graviditeten, som sker betydligt längre fram i serien. Men Björn har inte hunnit dit än så...

Jack - Sayid

De är de teknikkunniga. De som kan bygga ihop tekniska saker och få dem att fungera. De hoppas på att få kontakt med folk som kan rädda alla via radio. Utöver det är de dock rätt olika...

Zandra - Shannon

En till ganska självklar koppling. De bryr sig båda om sitt utseende och inser inte alltid allvaret i den situation de befinner sig i. De kan också dra nytta av sitt utseende för att få andra att göra arbetet åt dem.

Bob - Vincent

Kan inte låta bli, haha. :) De är båda hundar och har ungefär samma färg även om Bob har betydligt längre päls. De kan också skälla när det är inkräktare i närheten eller om det är något som skrämmer dem...

Bray - Locke

De är personerna som har koll på hur man hittar mat. Bray letar konservburkar i övergivna lagerlokaler, Locke letar vildsvin att jaga. De trivs också båda på egen hand. Bray charmar snabbt de yngre med trolleritrick när han dyker upp, Locke drar snabbt till sig Walts intresse. Utöver det är de ganska olika.

Tai-San - Locke

Denna jämförelse kan man också dra. De är säkra på sin sak och litar på att det som sker sker av en anledning. De litar på sätt och vis till högre makter båda två. Locke trivs på ön och Tai-San vill inte återställa världen till vad som var.

Ryan - Hurley

Snart börjar jag kanske famla efter halmstrån men Ryan och Hurley kan väl vara lite lika? De är vänliga, ofarliga. Tar inte så mycket egna initiativ men ställer ofta upp på andras.

Alice - Kate

Det är svårt att hitta någon bra karaktär i The Tribe att jämföra Kate med. Ebony med sin starka vilja som gör vad som helst för att rädda sig själv? Amber med sina starka ledaregenskaper? Danni med sitt förflutna (även om det är väldigt annorlunda)? Kate är ofta inte så känslokall som Ebony kan verka. Hon är inte så ofarlig och omhändertagande som Amber. Hon har inte en strikt syn på lagar och regler som Danni. Efter mycket velande kom jag fram till att Alice kanske är den som passar bäst. Alice kan ta hand om sig själv. Hon gör vad som behöver göras för det som betyder något för henne. Kanske är hon mer högljudd med sina åsikter än vad Kate är... Och så slutar deras namn på samma bokstav. ;)

Bray - Jack

En till jämförelse med Bray i. De hamnar båda i en ledarroll de från början inte vill ha. De är inte de mest sociala även om de har en bra förmåga att få folk att lyssna och se upp till dem. De har en känsla för rätt och fel och tar hand om de svaga.

Dal - Jack

Måste få göra denna jämförelsen också bara för att den är så lätt att förklara. De är läkarna i gruppen. Jack som jobbat som det och Dal som plockat upp en del från sin far. Dessutom har de en död far som var läkare. Jack är dock mer av en ledare än vad Dal är.

Tai-San - Sun

Dessa två har goda kunskaper om växter och hur de kan användas. Sen kan de båda prata på ett sätt som majoriteten av de andra karaktärerna har svårt att förstå (Tai-San kan prata i gåtor, Sun på annat språk).

Patsy - Walt

Walt har hunden Vincent. Patsy (och Cloe) har Bob. Att jag valt Patsy före Cloe är för att Patsy är mer social och orädd. Båda kan vara missnöjda med situationen. Båda kan klaga och bråka. Det dröjer inte länge förrän Walt blir vän med Locke. Patsy går iväg på egen hand för att hitta vad som verkar vara en vuxen.

Slutar diskussionen här eftersom inlägget blivit ganska långt. Båda är bra serier men som sagt väldigt olika även om man kan hitta paralleller. Om någon har sett delar av båda tv-serierna och har fler förslag på jämförelser så tas de glatt emot. :)

5 kommentarer:

 1. Jag blir på nytt väldigt sugen att se Tribe, men det är ju otextade avsnitt och tror mina gamla öron har svårt att uppfatta vad som sägs... Vill i alla fall testa någon gång! Om det ändå fanns engelsk text, det hade dugt gott.
  Intressant med denna karaktärsjämförelse i alla fall! :)

  SvaraRadera
 2. Det här inlägget såg mkt bättre ut på datorn än på iPaden :P
  Din blogg är för övrigt väldigt svår att hitta tycker jag... Länken från http://astridahlberg.blogspot.se/ funkade inte tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt ser det dåligt ut på iPaden? Ser ok ut i min... Funkar inte Astrids länk? :( Får kolla upp det.

   Radera
  2. Länken ska vara fixad nu, tror jag...

   Radera
  3. Ser bra ut i webbläsaren, men inte i feedly, min rss läsare lr vad man nu ska kalla det :)

   Radera