lördag 5 juli 2014

Synopsis

Synopsis, översikt, överskådlig sammanställning, resumé, sammanfattning... Något jag aldrig känt mig bra på när det är mina egna texter som ska sammanfattas. När jag skriver gör jag vanligtvis inte synopsis först som jag kan följa under skrivandet utan jag låter händelsetrådarna breda ut sig som de vill. Om jag sedan försöker sammanfatta dem blir det lätt rörigt. Inte för att materialet nödvändigtvis är rörigt. Enligt Björn, som tappert kämpat med att hjälpa mig, kan det bero på att det händer mycket hela tiden i mina relativt korta romantexter. Han säger att jag inte gillar långsamma övergångsbitar ... och det stämmer nog. Finns det någonting tråkigare att skriva än de där scenerna som bara är till för att flytta en person från en händelsepunkt till nästa?

Nu har jag i alla fall två förhoppningsvis begripliga sammanfattningar av mina två aktuella bokprojekt (Corielle och Varg). Om man inte räknar alla kasserade försök, då är det betydligt fler än två. Svårast var att få med händelserna som kräver en del bakgrundsinformation. Delar av Corielle blir svåra att hänga med i om man inte känner till de regler som gäller och i Varg behöver man känna till en del om den typ av varelser handlingen kretsar kring. 

Ibladn tänker jag att det verkar enklare att skriva sammanfattningar av texter som inte hör till fantasygenren. Inte behöver man nämna de där varelserna man skapat. Eller förklara att den där karaktär kan gå genom väggar. Eller att den där händelsen beror på den där magiska lagen som inte finns någon annanstans än just i denna text.

De små händelserna och det som rör sig i bakgrunden blir tydligare för mig när jag har min nyskrivna synopsis framför mig. De lyser med sin frånvaro. Efter flera iterationer har jag lyckats rensa bort majoriteten av dem och fått det viktigaste att rymmas på en knapp A4-sida. För det är väl i princip det man får göra. Ta bort alla beskrivningar, all oviktig bakgrundsinformation, sidospåren och småkaraktärerna. Ta bort allt som inte hör till nyckelscenerna, helt enkelt. Rensa, ta bort, korta ner... Försöka att släta ut de röriga händelserna så att de blir någorlunda presentabla, och inte tar mer plats än nödvändigt.

2 kommentarer:

  1. Om jag kämpat så tappert vet jag inte. Jag har egentligen bara läst romanerna och gett min åsikt. Ingen större ansträngning direkt. Glad i alla fall att bollen är i rullning nu.

    SvaraRadera