söndag 5 januari 2014

Att skriva till musik

Jag vill gärna vill vara en sådan person som skriver till musik, men det fungerar inte riktigt.
De gånger jag har musik på och faktiskt skriver försvinner ljudet någonstans i bakgrunden, jag sållar bort det för att fokusera på meningarna jag skapar. Alternativet är att musiken hamnar ivägen och stjäl uppmärksamheten - något som är extra vanligt om jag lyssnar på något annat än instrumentala låtar.

Musiken fungerar lite bättre som inspirationskälla. Att lyssna medan tankarna snurrar kring en scen, utan att jag skriver den. Bäst fungerar det nog för att komma på nya idéer. Fast oftast låser jag nog ute musiken då också.

Jag satte mig ner vid ett tillfälle i somras för att skriva en scen som utspelar sig i ett dystert, litet rum. Orden ville inte komma. Tystnaden omkring mig irriterade mig. Så jag satte på en låt...

Genast förvandlades rummet till en trevlig sommaräng i strålande solsken: fel, fel, fel!
Stängde hastigt av musiken igen och lockade mentalt på orden medan grannens gräsklippare började väsnas genom det öppna fönstret. Suck.

Kanske borde spara scenen till kvällen, tänkte jag. När dagen tagit slut skulle jag kunna krypa upp i sängen i ett svalt och tyst rum - så mycket närmare det kalla, kala rummet jag var ute efter än vardagsljuden, köksbordets röra och solskenet någonsin kan komma.

Någon som känner igen sig?

3 kommentarer:

 1. Det här inlägget hade kunnat vara skrivet av mig. Jag känner exakt igen det där med att musiken antingen försvinner eller tar över, Det enda som inte stämmer för mig är exemplet med sommarängen i strålande solsken :D
  Alla idéer jag har fått av musik har kommit för att stanna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idéer kan vara ganska envisa, de fastnar lätt när de väl dykt upp. ...eller kanske är det jag som är envis och inte släpper dem. :) Men den där sommarängen fanns det inte något utrymme för så jag fick skicka dit gräsklipparen och försöka igen lite senare.

   Radera
 2. Tur jag har haft som bara fått idéer som stannat kvar. Jag undrar vilka verktyg jag får använda om jag får dåliga idéer :D
  Strålkastare om jag ser ett mörkt rum, eller en "wrecking ball" om jag ser ett stort slott...

  SvaraRadera